Vad är naturligtvis?

Naturligtvis är ett utbildningsmaterial om naturen som är fritt för alla att använda och ta del av.

Idén till Naturligtvis föddes i Blekinge som ett resultat av det kommunikationsprojekt om Allemansrätten som Länsstyrelsen i Blekinge genomförde under 2018. Metoden utvecklades sedan i Västmanland tillsammans med elever på Västerås Folkhögskola som en del i deras utbildning till elevassistenter. Projektet lever nu vidare i regi av Förbundet Agenda 2030 i nära samarbete med Yonderful.

För vem är naturligtvis?

Naturligtvis är ett utbildningsmaterial som ska vara fritt och tillgängligt för alla. Det är framtaget för dig som är lärare eller utbildare och ska förenkla undervisningen och kommunikationen om naturen. Materialet går att anpassa för att passa barn och vuxna såväl svenskfödda som utlandsfödda. Det ska främst vara ett verktyg för att guida de som idag inte har någon större vana av att vistas i naturen men det ska också ge nya perspektiv för de som redan har mycket kunskap.

Vad är målet med naturligtvis?

Forskning visar att det finns en mängd hälsofördelar med att vistas i naturen. Trots det så är det väldigt många som aldrig eller väldigt sällan tar sig ut. Målet med Naturligtvis är att inspirera till ett aktivt liv utomhus. Vidare ska materialet ge kunskap om både våra rättigheter och skyldigheter som vi har i samspelet med naturen.

Ladda ner utbildningsmaterial

Allt material är fritt att använda och du laddar enkelt ned det genom att klicka på länkarna nedan. Alla fem områden innehåller Powerpoint presentation, faktahäfte, körschema (som beskriver hur du kan lägga upp ett 2,5 timmars lektions/workshop-pass), viktiga begrepp, länktips mm.

Tips för dig som jobbar med barn & ungdomar

Det här materialet passar bra för dig som arbetar med barn och ungdomar. Vårt tips är att utgå från de mer praktiska övningarna så att barnen får arbeta mycket med sina sinnen och händerna.

Exempel på bra övningar är att odla, bygga bi-hotell eller att skapa naturmandalas tillsammans. Quiz och tipspromenader brukar också vara uppskattade inslag. Finns möjligheten så rekommenderar vi varmt att bygga ett uteklassrum.

Övningarna hittar du under varje temaområde. Där har vi också samlat mängder av länkar till bra och kul material och aktiviteter som andra har publicerat.

Tips för dig som jobbar med grupper med utländsk bakgrund

Det här materialet passar bra för dig som träffar människor som nyligen har flyttat till Sverige eller som inte är uppvuxna här och som därför saknar koppling till svensk natur.

Vår erfarenhet från att ha jobbat med dessa grupper är att det ofta finns rädslor som behöver överbryggas. I vissa länder finns faror, exempelvis i form av vilda djur och minerade områden och Sverige är ett av få länder där vi får vistas fritt i naturen. Det kan bidra till att många inte känner sig trygga i naturen och det kan därför vara bra att ni tillsammans gör utflykter, och till en början i närområdet.

En del begrepp kan vara svåra att förstå. Därför har vi påbörjat begreppslistor under varje temaområde som går att fylla på med egna ord, namn och beskrivningar.

Vi är nyfikna

Vi är nyfikna på hur ditt naturarbete går. Hör gärna av dig och berätta.

Frida Birkelöf

frida@natursajten.se

Anna Bjerne

anna@natursajten.se